Halvarismeja

Tahdon vastainen selibaatti

Perjantai 16.6.2023 - Mika Halvari


"Misogynia tarkoittaa naisvihaa, incel taas on lyhenne sanoista involuntary celibate, suomeksi tahdonvastainen selibaatti. Käytännössä sana incel viittaa pääasiassa verkkofoorumeilla elävään miesten alakulttuuriin, jossa miehet kokevat, että heidän tahdonvastainen selibaattinsa on naisten vika."

Pahoittelen, että koulukiireiden vuoksi on mennyt muutama kotvanen etten ole kirjoitellut. Mutta törmäsin tämmöiseen termiin kun muuan työkaverini kertoi siitä. Totta puhuakseni olin melko ymmälläni koko jutusta enkä oikein järkeilemällä onnistunut saamaan otetta, että mistä siinä olisi kyse? 

Minusta nuorten miesten ja naisten kohtaanto-ongelma on ikuinen ja syvästi ihmisyyteen (ja varmaan vähän muuhunkin siäkkyyteen tai lintuuteen) liittyvä asia. Se on ikuinen ja aina mieliä kuohuttava kysymys, että löytääkö nuori kumppanin itselleen. Kyllähän se aina on ollut ja oleva niin, että jotkut nuorukaiset näyttävät olevan vähän enemmän tyttöjen mieleen ja me muut olemme jääneet varjoihin puremaan hammasta ja kiroilemaan mokomia hannuhanhia ..... tai jääkiekkoilijoiksi noita kai nykyisin kutsutaan. Mutta ei minun nuoruudessani olisi tullut kuuloonkaan julkisesti valittaa kovaa kohtaloaan parisuhdemarkkinoilla!?!? päin vastoin, tyttöystävä mieluummin keksittiin ja rehvasteltiin olemattomilla naisseikkailuilla mieluummin kuin oltaisiin tunnustauduttu joksikin muuksi kuin alfaurokseksi.

Onko tämä siis itseasiassa ihan hyvä asia, että internetti tarjoaa kanavan purkaa paineita ja antaa äänen, myös rakkaudessa pettyneille nuorille miehille? eikö vertaistuki ole kuitenkin yleensä ihan terapeuttinen kokemus useimmissa elämän kriiseissä, jossa ihminen helposti kuvittelee olevansa yksin. 

Keitä nämä incelit oikein ovat? ovatko he pelkästään nuoria miehiä? onko heidän joukossaan nuoria naisia lainkaan? luulisi, että naisetkin joutuvat pettymään rakkaudessa? vai onko rakkaudessa pettyneille naisille joku oma nimitys ja ryhmä? "miehet on sikoja ry"? olisi kutkuttava ajatus perustaa särkyneiden sydänten verkkopalvelu, jossa parisuhdemarkkinoiden seinäruusut ja takarivin taavit voisivat kohdata ja löytää sydämensä valitun.Särkyneiden sydänten tinder.

Ei ei missään tapauksessa "tinder", sehän on kai inceleiden tyyssija. Palvelu, joka on pelillistänyt parisuhdemarkkinat ja lisäksi kuulin radiosta, että tinderissä käyttäjistä 70% on miehiä, mikä tarkoittaa että suurin osa Tinderpalvelua käyttävistä miehistä tulee pettymään, yrittäessään taistella markkinoilla, jotka ovat noin vääristyneitä. Todellisessa elämässä naisia on sentään puolet...... paitsi kiinassa, jossa varmaan nuorilla miehillä on aika tukalat oltavat (mikähän kiinalaisen tinderin sukupuolijakauma mahtaa olla?). 

Mutta siis, ovatko incellit tinderissä pettyneitä miehiä? vai olisiko kyse jostakin muusta. Olen nimittäin tällä viikolla lukenut valtakunnan mediasta juttuja syntyvyydestä, joka suomessa on tällä hetkellä aika vinksallaan. Jokainen voi tehdä haun "suomessa vuosittain syntyneet ja kuolleet" niin selviää, että tämä kansa on pienentymässä, mutta ei mennä nyt siihen onko se hyvä vai huono asia. Olen lukenut parikin juttua siitä, että Suomessa syntyvyys on enimmäkseen hyväosaisten harteilla ja ilmeisesti erityisesti hyvin koulutetut ja hyvässä asemassa olevat miehet ovat yliedustettuina.

Tietenkin omien asenteideni läpi asiaa pohtiessa päättelin, että kyse on siitä vanhasta totuudesta, että naiset naivat sosiaalisesti ylöspäin ja miehet alaspäin, mutta nyt kun tämä incell termi juolahti jälleen mieleeni, niin aloin pohtia että voisiko tämä incell käsite liittyä laajemminkin sosiaaliseen osattomuuteen? nimittäin yksi näkökulmahan liittyy juurikin markkinanäkökulmaan. Jos syrjäytynyt mies ei kelpaa naisille, niin sehän johtaa voimakkaasti tarjonnan kapeutumiseen koska naiset nyt vaan ovat paljon paremmin koulutettuja ja pärjäävät työmarkkinoilla miehiä paremmin, niin ne harvat miehet joilla on kykyä opiskella ja pärjätä eivät riitä kaikille koulutetuille naisille vaan heille on ylitarjontaa parisuhdemarkkinoilla. 

Työskentelen semmoisessa työssä jossa seuraan läheltä päihdemaailmaa ja osattomuutta ja eräs havaintoni on, että päihde alakulttuurissa naisen osa on yleensä todella karu. En siis itse pysty mitenkään syyttämään naisia valikoivuudestaan (kuka täyspäinen haluaisi joutua siihen hyväksikäyttörumbaan johon moni nuori nainen ajautuu?). 

Näin ollen on pakko kysyä, että johtaako sosiaalisen eriarvoisuuden lisääntyminen väistämättä myös väestökatoon? se olisi aika käänteentekevä huomio kun kaikki tähän saakka lukemani puhuu sen puolesta, että sodat ja kurjuus johtaa juurikin suuriin ikäluokkiin ja väestöräjähdykseen.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini